Få tillbaka dina stulna värdesaker med DNA-märkning

Få tillbaka dina stulna värdesaker med dna-märkning
Inbrott och säkerhet

DNA-märkning fungerar inte bara avskräckande från att stjäla dina värdesaker, utan kan även göra att du får tillbaka dem – även om stöldgodset finns i ett annat land.

Vad är DNA-märkning?

DNA-märkningens främsta syften är:

  • att spåra och koppla samman föremål med dess ägare
  • att fungera avskräckande mot stölder och inbrott
  • och att göra föremål oattraktiva för häleri så att de inte säljs vidare.

Hur fungerar DNA-märkning?

DNA-märkning är en enkel process. Pensla på märkningsvätskan på dina värdesaker och registrera värdesakerna med tillhörande koder i tillverkarens register. Klar!

Märkningsvätskan är osynlig, men visar sig under ett visst UV-ljus som exempelvis polisen kan använda sig av under brottsutredningar. Om polisen under en utredning hittar stöldgods som är DNA-märkt kan de gå in i registret och hitta vem som faktiskt är ägare till föremålet. På så sätt kan du få tillbaka dina värdesaker utan att knappt behöva göra någonting!

Du kan beställa ett färdigt kit från exempelvis SSF Stöldskyddsföreningen här.

Få tillbaka dina värdesaker som stulits utomlands

Det finaste med DNA-märkningens register är att de är internationella. Det här innebär att om du får värdesaker stulna på utlandssemestern så finns det en chans att du kan få tillbaka dem senare när du är hemma i Sverige igen.
Detsamma gäller om du drabbats av ett inbrott från en internationell liga – vilket tyvärr inte är helt ovanligt i Sverige. Eftersom DNA-märkningen försvårar för häleri, alltså försäljning, köp och hantering av stöldgods, finns det en avsevärt större chans att du kan få tillbaka dina stulna värdesaker.

Vad kan vara bra att DNA-märka?

Egentligen allt som du känner har ett extra värde för dig och som du inte vill ska försvinna. Nedan listar vi exempel på föremål som kan vara bra att DNA-märka:

  • Fordon – bil, cykel, snö-/vattenskoter
  • Hemelektronik – dator, tv, mobiltelefon
  • Verktyg – motorsåg, gräsklippare, skruvdragare
  • Hobby – musikinstrument, golfklubbor, hästsadel
  • Övrigt – smycken, konst, id-handling

Skillnaden mellan stöldmärkning och DNA-märkning

DNA-märkning är en typ av stöldmärkning, men som inte är synlig eller gör någon åverkan på föremålet. Traditionell stöldmärkning är däremot synlig, permanent och kan inte tas bort utan att göra skada på föremålet.

Traditionell stöldmärkning och DNA-märkning har alltså samma syften (spårbarhet, avskräcka stöld och motverka häleri), men där stöldmärkningen görs helt synligt. Ofta genom att en särskild etikett med ett mycket starkt klister fästs på föremålet. Den här typen av stöldmärkning är vanlig för exempelvis elevdatorer då det blir tydligt att datorn tillhör skolan, samt att märkningen underlättar vid insamlingen av datorerna efter avslutad utbildning.

DNA-spray vanligare på företag

Verksamheter som är särskilt utsatta för rån och stölder, som exempelvis banker och juvelerare, kan använda sig av DNA-spray för att avskräcka mot brott. DNA-sprayet integreras med verksamhetens larmsystem och kan aktiveras med en så kallad panikknapp eller med en rörelsesensor kopplad till inbrottslarmet. Vid aktivering blir både förövare och stöldgods nedsprayat med en DNA-märkning som kan spåras under en lång tid efter brottet.

Avslutningsvis

DNA-märkning är alltså ett mycket bra komplement till andra inbrottsskydd, som exempelvis larm och bevakningskameror. Vill du läsa mer om inbrottsskydd kan du göra det i våra artiklar Så skyddar du hem och bil mot inbrott och 10 säkerhetstips för dig som ska starta ett nytt företag.

 

Du kan även testa vilket larm som passar dig bäst i vårt test nedan.