Brytskydd kan motverka att någon bryter upp din dörr

Brytskydd kan motverka att någon bryter upp din dörr
Dörrar och fönster
Inbrott och säkerhet

Inbrottsförsök sker i många fall på bostadens dörrar. Bor du i lägenhet är det ofta den enda vägen in. För att försvåra ett inbrott bör du därför ha ett brytskydd på din dörr.

Vad är ett brytskydd?

Enkelt förklarat så är ett brytskydd ett järn som monteras på en dörr så att den inte kan brytas upp. De vanligaste två varianterna av brytskydd är C-profilen och ett T-järn, men det finns olika varianter och profiler att välja mellan för att passa så bra som möjligt på just din dörr. I, U, UB, US, UF etc.

C-profilen monteras längs med hela dörren och förhindrar att brytverktyg kommer in mellan dörr och karm.

T-järn monteras på dörrbladets utsida mellan dörr och karm vid låset. Detta för att motverka att låset bryts upp eller manipuleras så att dörren kan öppnas.

Brytskydd monterar du enkelt själv och kan köpas i de flesta byggvaruhus.

Varför ska man ha ett brytskydd på sin dörr?

Helt enkelt för att försvåra för inbrottstjuven att snabbt ta sig in i ditt hem. Och kom ihåg altandörren. Altandörren är ofta husets svagaste dörr och kan behöva lite extra kärlek för att motverka inbrottsförsök.

Kombinera brytskydd med inbrottslarm

Ett brytskydd hjälper i mångt och mycket mot ett inbrottsförsök. Men många bostäder har flera svaga punkter där det kan vara enkelt för inbrottstjuven att ta sig in. Därför bör du även skaffa ett inbrottslarm med vibrationsdetektorer på fönster och dörrar. Vibrationsdetektorerna reagerar på vibrationer, stötar och slag vilket gör att larmet går redan innan dörren brutits upp.

Du kan läsa mer om hur du kan skydda din dörr i vår artikel 5 tips på hur du skyddar din ytterdörr på bästa sätt.

Du kan också testa vilket larm som passar dig bäst i vårt test nedan.