Så inbrottssäkrar du dina försäkringar

Så inbrottssäkrar du dina försäkringar
Hemlarm
Inbrott och säkerhet

Det finns mycket man kan göra för att minska risken för inbrott – men om olyckan ändå är framme så gäller det att du har rätt försäkringsskydd. Här är sex viktiga punkter att tänka på.

1. Lösöre

Det försäkringsbolagen kallar lösöre är det sammanlagda marknadsvärdet av alla era saker. Det är vanligt att man väljer ett belopp tidigt i livet och sedan glömmer att höja det när man skaffar barn, sambo eller ett större boende. Så ta en titt på lösöret i era försäkringsvillkor och fundera över om det verkligen skulle räcka till för att ersätta era saker vid ett inbrott.

Det är sällsynt att alla saker i hemmet blir stulna vid ett inbrott, men för den sakens skull ska ni inte vara underförsäkrade. Om ni är underförsäkrade kan ni nämligen få sänkt ersättning även om tjuvarna bara tar till exempel en TV.

2. Stölder utanför bostaden

Det är viktigt att kolla upp vad som gäller för stölder utanför bostaden, till exempel i ett vinds- eller källarförråd. Här är maxbeloppen som ersätts ofta mycket lägre och det bör avgöra vilka saker ni vågar placera här.

3. Skaffa värderingsintyg

Smycken, konst och dylika saker är ofta svårvärderade för ett försäkringsbolag. Se därför till att få ett värderingsintyg på dessa saker – antingen i samband med köpet eller i efterhand.

4. Objektsförsäkring

Vissa objekt eller samlingar är så värdefulla att ni ibland kan behöva teckna en särskild objektsförsäkring för dessa föremål. Här är det viktigt att ni kollar med ert försäkringsbolag vad som gäller.

5. Dokumentera rätt

Spara kvitton på viktiga inköp och se till att fotografera och skriva ner detaljer om dina ägodelar. Det hjälper polisen i sin utredning och det hjälper dig i dina kontakter med försäkringsbolaget. Dessutom hjälper det er i familjen – det är nämligen väldigt lätt hänt att man annars glömmer bort en del av de saker ni hade i hemmet.

6. Förebygg inbrottet

Det allra bästa är så klart att inte få inbrott alls. Det finns flera sätt att förebygga inbrott som faktiskt fungerar, bland annat att starta en aktiv grannsamverkan eller genom att installera ett modernt hemlarmsystem. Dessa förebyggande åtgärder gör att du kan sova bättre om natten och ibland kan de också göra att du kan få bättre villkor hos försäkringsbolaget. Kolla vad som gäller med ditt försäkringsbolag.

Det bästa sättet att skydda era saker är genom ett hemlarm. Kolla här nedan vilket larmsystem som passar er familj.