Ett lägenhetslarm skyddar din bostadsrätt

Ett lägenhetslarm skyddar din bostadsrätt
Inbrott och säkerhet
Lägenhet

Hemlarm har länge varit vanligast bland villaägare – men trenden sprider sig nu även till bostadsrättsinnehavare. En bidragande orsak är att antalet lägenhetsinbrott ökar i hela landet, främst i Stockholmsområdet.

Förra året rapporterades närmare 23 000 bostadsinbrott i hela landet. 35 procent av dessa skedde i lägenheter, enligt statistik från Brottsförebyggande Rådet, Brå.

Här är inbrottsrisken störst

Allra flest inbrott sker under årets högtider och helgdagar. Många inbrott har dessutom rapporterats under dagtid när de boende till och med befinner sig i bostaden. Cirka hälften av alla bostadsinbrott sker i storstäder. Störst är inbrottsrisken i välbärgade områden. Bor du högre upp i huset och tror att du är säker på grund av det? Icke – tjuvar som klättrar på fasaden är nämligen en ny inbrottstrend.

Den som blivit utsatt för inbrott vet att det berövar känslan av trygghet i hemmet. Ett sätt att förebygga ett eventuellt intrång i din bostad är att skaffa ett uppkopplat hemlarm speciellt anpassat för lägenheter.

Larm har en avskräckande effekt

Med ett uppkopplat larm kan hjälpen snabbt vara på plats om obehöriga skulle ta sig in i din bostad. Ett lägenhetslarm fungerar precis som ett villalarm och är uppkopplat mot en larmcentral dygnet runt. Verisure, en av Sveriges största larmleverantörer, erbjuder dessutom en tjänsten röstenhet som gör att larmoperatören kan kommunicera direkt med dem som befinner sig i bostaden. På så sätt är det möjligt att snabbt sätta in rätt åtgärd vid larm, och även berätta för tjuven att polis är på väg. Ett larm har dessutom en stor avskräckande effekt på tjuven, som ofta hellre väljer en bostad utan larm.

Så gör du din lägenhet tryggare:

  • Skaffa en säkerhetsdörr med vredkåpa som täcker låset på insidan av dörren.
  • Ha alltid fönster och balkongdörr med lås – särskilt viktigt för dig som bor på bottenplan.
  • Prata med dina grannar och starta en grannsamverkan. Det har visat sig ha god effekt enligt statistiken över de tio senaste åren.
  • Byt alltid lås innan du flyttar in i en ny bostad. Tidigare ägare kan ha flera nyckelkopior på drift.
  • Se till att dina nycklar inte går att spåra till din bostad.
  • Skaffa ett lägenhetslarm som är uppkopplat direkt mot en larmcentral.

Hur fungerar ett anpassat lägenhetslarm? Läs mer här!