Ett smart hem upptäcker vattenskadan i tid

Ett smart hem upptäcker vattenskadan i tid
Vattenlarm

Vattenskador, mögel och hussvamp kan vara svårt, om inte omöjligt, att upptäcka med blotta ögat. Fukten sprider sig sakta i dina väggar och angriper huset – helt utan din vetskap. Ju längre tiden går innan du upptäcker det, desto större blir smällen både för bostaden och privatekonomin. Följden är ofta en omfattande renovering där du i värsta fall tillfälligt behöver flytta ut ur ditt hem.

För många är det just ovissheten om konsekvenserna som gör fuktskadan till bostadsägarens värsta mardröm. Därför är det extra viktigt att upptäcka problemen i tid, medan det fortfarande finns chans att åtgärda.

Vattendetektorer håller koll

Många av framtidens smarta lösningar finns redan på marknaden. Ett smart vattenlarm håller koll på fuktnivåerna genom strategiskt utplacerade vattendetektorer. Statistik visar att flest läckor startar i köket eller badrummet. Därför kan det vara bra att placera ut detektorer under diskbänken, under diskmaskinen, under kylskåpet eller i anslutning till tvättmaskinen. Oavsett om vattenläckan kommer plötsligt eller smygande skickar detektorn signaler till en larmcentral som i sin tur kan meddela dig. Kanske är du mitt uppe i vardagens bestyr eller bortrest när olyckan är framme – och kan på så vis skicka dit assistans i god tid.

Fuktkontroll, temperatur och ventilation i mobilen

Inte bara direkta vattenskador utgör en stor risk för din bostad. Även mögel och en hög luftfuktighet kan orsaka problem både för bostaden och för din hälsa. Med ett klimatövervakningssystem håller du enkelt koll på fukt, ventilation och temperaturen i ditt hem. Klimatdetektorerna placeras ut exempelvis vid husgrunden, i källaren eller på vinden. Med hjälp av en app i mobilen följer du status och kan läsa mer om vilka värden som ligger i riskzonen.

Många husägare oroar sig för problem som kan leda till oväntade utgifter. Kan du tänka dig ett bättre sätt att sova gott om natten än ett larmsystem som snabbt varnar dig om något är fel?

Läs mer om hur vattendetektorer och smarta klimatanläggningar fungerar.

Vilket hemlarm passar just din bostad? Ta reda på det här nedan!