Så skyddar du dig mot en vattenskada på bästa sätt

Så skyddar du dig mot en vattenskada på bästa sätt
Hus och hem
Vattenlarm

Har du haft en vattenskada i ditt badrum eller på ditt nya parkettgolv? Då vet du att det är en dyr historia. Här tipsar vi om hur du kan skydda dig mot vattenskador på bästa sätt!

Ett hem ska vara torrt både för huvudet och för fötterna. Att behöva renovera vattenskador är både dyrt och en jobbig process. Att installera en vattenfelsbrytare för att motverka större vattenskador är därför en mycket god idé – speciellt om du bor i en villa!

Tyvärr är det få vattenfelsbrytare som är godkända enligt Länsförsäkringars Forskningsfond. Ett billigare och snabbare alternativ/komplement är att skaffa ett vattenlarm. Vattenlarmet gör dig uppmärksam om att en läcka har uppstått och du får tid på dig att undvika en vattenskada.

Vattenlarm förebygger vattenskador

De vanligaste vattenskadorna orsakas av droppande kranar, rör, kopplingar och liknande. Framför allt bakom hushållsmaskiner som diskmaskin, tvättmaskin och kylskåp. Det här är utrymmen som vanligtvis inte kontrolleras i vardagen. Med ett vattenlarm upptäcker du läckan på dessa platser i tid och hinner åtgärda felet.

Hur fungerar ett vattenlarm?

Ett vattenlarm består av ett antal vattendetektorer som placeras ut på strategiska platser där vattenskador är vanligt förkommande. Exempelvis under diskbänken vid diskmaskinens vattenkopplingar. Vattendetektorerna larmar om det blir för fuktigt runt den.

Vattendetektorer

Vattendetektorer är utformade för att enkelt kunna gömmas undan, utan att för den delen kompromissa med dess funktion. En vattendetektor består av en sändare och olika sensorer beroende på modell. Sensorerna är ofta utformade som snören vilket gör att de kan lindas runt rör och läggas ut i olika mönster för att täcka en större yta. När en sensor känner av vatten eller fukt varnar sändaren om detta.

Vattenlarm kopplat till hemlarm

Vattenlarm är nog vanligast förekommande som en del av hemlarmet idag. Då blir både du och larmcentralen varnade vid ett läckage. En stor fördel om du inte är hemma eller kontaktbar. Ett hemlarm med inbrottslarm, brandlarm och vattenlarm ger din bostad ett omfattande skydd. Och ofta även en ganska stor rabatt på hemförsäkringen!

Hur skaffar jag ett uppkopplat vattenlarm?

Två säkerhetsföretag som erbjuder uppkopplade vattenlarm är Verisure och Alert Alarm. Där kan du läsa mer om hur du kan skydda ditt hem mot vattenskador med vattenlarm.