Så minskar du inbrottsrisken hemma

Så minskar du inbrottsrisken hemma
Hus
Inbrott

Inbrottstjuvar har förstås inga fasta arbetstider, de slår till när tillfälle ges. Störst är risken när du är bortrest eller är på jobbet under dagtid. Så här kan du skydda sig från oinbjudna gäster.

Det finns aldrig några garantier för att tjuvarna ska hålla sig borta från din bostad. Men det finns några saker du kan göra som drastiskt minskar risken för att drabbas. Här listar vi några av dem.

  • Be en granne tömma din postlåda regelbundet. En överfull postlåda signalerar att bostadsägarna är bortresta, vilket innebär fritt fram för tjuvarna. Samma gäller om du bor i lägenhet – be någon tömma postfacket i entrén eller ta rätt på posten på hallmattan.
  • Skaffa timer till din belysning, exempelvis smart plug. En lampa som lyser konstant säger knappast något om ägarna är hemma eller inte, men belysning som tänds och släcks i olika rum på oregelbundna tider kan ge intrycket av att bostaden är full av liv.
  • Satsa på ett ordentligt lås med vredkåpa och säkerhetskedja. Med ett digitalt lås slipper du dessutom oroa dig för om du glömde låsa, du kan direkt se om dörren är låst genom en app i din telefon.
  • Se till att ha bra lås inte bara på huvudentrén, utan även på balkongdörrar och grovingångar. Alternativa ingångar i hemmet är oftast obevakade och skyddade från insyn vilket gör det enklare för tjuven att ta sig in obemärkt.
  • Att hänga upp stegen på väggen kan verka smart, eftersom du alltid vet var den finns när du behöver använda den. Men tyvärr kan tjuvarna utnyttja tillfället och använda din strategiskt placerade stege för att klättra upp på fasaden och in genom fönster på andra våningen. Om möjligt – göm undan stegen i ett stängt förvaringsutrymme, eller lås fast den med hänglås och kedja.
  • När du reser bort, be en granne, kompis eller släkting att åka förbi ditt hus och röja bort snön eller klippa gräset. Om snön har fallit och din gård är oskottad eller gräsmattan oklippt börjar tjuvarna snart misstänka att huset står tomt.
  • Märk aldrig din nycklel med namn, adress eller telefonnummer. Om du tappar bort den vet tjuven direkt vart nyckeln leder. Se också till att inte ha alla dina viktiga nycklar på samma nyckelknippa – tappar du en så tappar du alla. Om knippan hamnar i fel händer kan det ge stora konsekvenser.
  • Skaffa ett modernt och uppkopplat hemlarm. Det avskräcker tjuven, gör ditt hem uppkopplat mot en larmcentral och är det bästa sättet att skapa ett riktigt tryggt hem.

”En överfull postlåda signalerar att bostadsägarna är bortresta, vilket innebär fritt fram för tjuvarna.”

Olika bostadstyper kräver olika typer av larm. Se vilket hemlarm som passar för just din bostad - gör testet nedan!