Experten: Det här letar tjuvarna efter

Experten: Det här letar tjuvarna efter
Inbrott
Lägenhet

Lägenheterna är tjuvarnas nya guldgruva – förra året skedde det över 8000 lägenhetsinbrott i Sverige. Nu berättar Fredrik Ringborg, larmexpert på Verisure, om vad bovarna letar efter i din bostad. – De tar allt som är lätt att bära med sig, säger han.

Lägenhetsinbrotten ökar i Sverige

Sedan 2013 har antalet anmälda inbrott ökat med nästan 10 procent, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet (BRÅ).
– Vanligast är att tjuven bryter upp lägenhetsdörren eller manipulerar låset för att komma in men en stor del andel av inbrotten i dag sker faktiskt på annat sätt. Tjuven kan ha fått tillgång till nycklar eller letar helt enkelt efter en dörr som är öppen. Och porten mot gatan är inget hinder, den tar sig tjuven lätt igenom, vanligast är att de smiter in när någon går ut. Det är mycket vanligare än man tror, säger Fredrik Ringborg expert på larm i lägenheter på Verisure. 

”Ångrar att de inte hade larm”

Att bli utsatt för inbrott är något som kan vända upp och ner på livet. Och för de drabbade är en flytt många gånger det enda alternativet för att gå vidare.
– Ett inbrott är en stor kränkning, din trygghet blir ju rubbad. Många som drabbats och hör av sig till oss ångrar att de inte hade ett larm hemma. När det gäller sådana fall, brukar vi försöka vara där redan samma dag de beställt larmet för att installera allt. Förhoppningsvis kan de då känna sig trygga igen, säger Ringborg.

”Inbrotten sker snabbt”

Han berättar att de flesta inbrotten sker snabbt utan att någon hinner märka det. Tjuvarnas favoritprylar att stjäla är därför inte speciellt förvånande. Det är pass, smycken, elektronik som datorer, surfplattor och mobiler samt pengar som står överst på deras priolista.
– De tar med sig sådant som är lätt att bära med sig, till och med alkohol och starkare mediciner. Tjuvens stora fiende är dock tiden. Genom att inte ha den här typen av saker synliga i lägenheten, minskar du risken att bli av med dem, säger Ringborg.

”Minskar risken rejält”

Den kanske bästa åtgärden för att minska risken för inbrott är dock att investera i ett larm. Verisure säljer Sveriges mest rekommenderade hemlarm, som är uppkopplat till företagets egen larmcentral. Här får du ett larm med kameror för bildverifiering, brandlarm, kontaktlarm och populära tjänsten röstenheten som gör att Verisure kan kommunicera med dig utan att du behöver plocka upp eller ens ha en telefon. Även att kunna larma lägenheten på natten när man sover är en uppskattad funktion.
– Ett larm minskar risken att bli utsatt rejält, tjuvar vill inte ta onödiga risker och fasta på våra foton. Sedan är det ju en stor trygghet att larmcentralen finns där dygnet runt om något skulle hända. Ett larm är en billig investering för att känna sig trygg, säger Ringborg.

Det här letar tjuvarna efter i din lägenhet:

  • Pass
  • Smycken
  • Elektronik
  • Alkohol
  • Pengar
  • Starkare mediciner