Inbrott i lägenheter ökar

Inbrott i lägenheter ökar
Inbrott och säkerhet
Lägenhet

Bor du på bottenvåningen eller högst upp i huset? Då har du störst risk att få påhälsning av tjuvar – Inbrott i lägenheter blir allt vanligare och många gör faktiskt ingenting för att minska risken, men nu börjar fler skaffa larm. Och tänker man efter så är det lika naturligt som att ha ett bra lås, säger Fredrik Ringborg, ansvarig för lägenhetssegmentet på Verisure.

Du kommer hem och går in genom porten. Redan i trapphuset får du en känsla av att något inte står rätt till. När du kommer fram till dörren ser du att den står halvt på glänt och inne i lägenheten är det kaos. Ditt bohag ligger huller om bullar och någon har tagit med sig din tv, dina smycken, flera tavlor och en massa annat. Ändå är det, enligt Fredrik Ringborg, ofta inte den materiella förlusten som är värst vid ett inbrott.
– Vi kommer ofta i kontakt med kunder som vill skaffa larm efter att de redan har drabbats. Inbrotten har gjort att de känner sig både kränkta och oroliga. En del väljer faktiskt till och med att flytta för att de tycker att det är så jobbigt att bo kvar. Samtidigt vet vi att larm är avskräckande, därför är så klart det allra bästa att skaffa det innan något inträffar, säger Fredrik Ringborg.

Klicka här – och läs mer om Sveriges största hemlarm

Aktiverat på några sekunder

Hur använder man ett larm?
– Det är väldigt enkelt och tar bara någon sekund att aktivera. Alla klarar det. Nu för tiden behöver man inte ens ha någon kod. Du har bara en nyckelbricka som du använder när du av- och på-aktiverar ditt larm. Du kan ha på det både när du är borta och hemma. Det finns dessutom en trygghet i vår snabba service – vi har satt in rätt åtgärd inom 30 sekunder, säger Fredrik Ringborg.

Han berättar att Verisure har många kunder som har valt att ha lägenhetslarm. Ändå förknippas ofta olika larmlösningar först och främst med villor.
– Om man frågar folk om de har larm är ett vanligt svar ”Nej, jag bor i lägenhet". Den känslan vill jag slå hål på – man kan ha larm i lägenhet. Och vi har många kunder som har det. Att man främst associerar larm med villa tror jag beror på att många känner sig tryggare när de bor i ett hus med fler människor. Men samtidigt är många anonyma i sitt bostadshus och känner inte sina grannar på samma sätt som man gör på en villagata. Man har helt enkelt inte koll på varandra och det gör det svårare för tjuvarna att bli upptäckta. Faktum är dessutom att en tredjedel av alla inbrott som sker i Sverige i dag begås i lägenheter och det är en trend som ökar, säger Fredrik Ringborg.

Då är risken störst

Han berättar att du som bor på bottenvåningen och högst upp i ditt hus har störst risk att få påhälsning av tjuvar.
– Alla i ett bostadshus kan naturligtvis drabbas. Men allra sämst till ligger de här två grupperna. Från bottenvåningen är det enklast att ta sig från brottsplatsen och högst upp i huset kan tjuvarna jobba mer ostört. Därför är de här grupperna mest utsatta, säger Fredrik Ringborg.
Han menar att larm även är ett bra sätt att förebygga inbrott.
– Larmdekalen utanför dörren fungerar avskräckande. Men skulle någon trots allt försöka ta sig in så har vi satt igång en åtgärd inom 30 sekunder. Den snabba processen är något våra kunder uppskattar. Det gör att de känner sig trygga – och att göra det i sitt hem är en mänsklig rättighet, säger Fredrik Ringborg.

Så skyddar du dig mot tjuvar – läs mer om Verisures larm 

Fungerar vid brand

Han berättar att Verisures larmlösningar också fungerar vid brand.
– Även då sätter vi naturligtvis in en åtgärd senast 30 sekunder efter det att vi fått larmet. Där spelar vi en viktig roll när vi snabbt, genom våra kameror, kan vi se rökutveckling och meddela både kunden och brandkåren att det brinner på riktigt. Den informationen kan vara avgörande och leder till att rätt åtgärd snabbt kan tas, säger Fredrik Ringborg.

Tips för att säkra din lägenhet mot inbrott:

  • Ha bra lås och säkerställ att du är den enda som har nycklar till din lägenhet.
  • Prata med dina grannar och informera dem när du är borta under längre perioder.
  • Ha automatisk belysning i din bostad som tänds och släcks när du är borta.
  • Få ett professionellt övervakat larm installerat.
  • Be Posten lagra din post och sätt upp en dekal med ”reklam nej tack” om du planerar att vara bort en längre period.

Testa vilket larm som passar dig här nedan.