5 tips på hur du skyddar din ytterdörr på bästa sätt

5 tips på hur du skyddar din ytterdörr på bästa sätt
Hus
Hus och hem
Inbrott och säkerhet
Lägenhet

Många inbrottsförsök sker vid ytterdörren. Speciellt om du bor i lägenhet. Men det finns flera enkla saker du kan göra för att skydda din dörr mot inbrott och andra oönskade besök. Dörrlarm, digitala dörrlås och videodörrklockor är några av dem.

Montera brytskydd på dörren

Vi börjar med det enklaste – brytskydd. För att din ytterdörr ska kunna motstå ett försök att brytas upp bör ett brytskydd monteras på dörren. Brytskydd är en typ av platta som monteras på dörren för att försvåra för brytverktyg att komma in mellan dörren och karmen. Ett brytskydd monterar du enkelt själv.

Glöm inte att montera brytskydd på altandörren med. Om ytterdörren är förstärkt kanske inbrottstjuven går runt på baksidan och försöker där i stället. Det finns olika modeller av brytskydd så hitta de som passar dina dörrar bäst.

Installera digitalt dörrlås på ytterdörren

Digitala dörrlås har många fördelar! Du behöver aldrig oroa dig för att bli utelåst. Du kan ge hantverkare tillfälliga och personliga koder för tiden de är hemma hos dig och jobbar. Och du kan ställa in automatisk låsning så att du alltid kan sova tryggt med att ytterdörren är stängd och låst.

För att installera ett digitalt dörrlås på ytterdörren krävs lite mer än att montera ett brytskydd. Du kan absolut installera låset på din befintliga dörr helt själv om du är lite händig. Annars finns det företag som snabbt och enkelt kan göra det åt dig.

Komplettera med en videodörrklocka bredvid dörren

En videodörrklocka är ett suveränt verktyg för att hålla koll på vad som händer utanför din dörr. Exempelvis kan du få notiser med videosekvenser till din mobil när någon rör sig utanför ytterdörren (antagligen bara budet som lämnar ditt paket). Eller så kan du ta ett videosamtal till din mobil från dörrklockan så att du kan se, höra och prata med din besökare – även om du inte är hemma.

Eller så kan du bara låta den fungera som en dörrklocka. Valet är ditt.

Oavsett hur du väljer att använda videodörrklockan så ger den en trygghet i att du när som helst kan kolla till vad som händer utanför dörren i din mobil. Det kan exempelvis kännas skönt att se vem det är som ringer på innan man går och öppnar dörren.

Skaffa ett dörrlarm

Dörrlarm, eller dörr- och fönsterlarm, finns till för att larma om en dörr öppnas när larmet är aktiverat. Ett dörrlarm består av en detektors två delar som monteras på dörren respektive karmen. När dörren öppnas bryts kopplingen mellan de två delarna och en signal skickas till en centralenhet som på något sätt larmar.

Moderna versioner av den här typen av detektorer känner även av stötar och vibrationer från ett inbrottsförsök. På så sätt kan systemet larma redan innan dörren brutits upp.

Dörrlarm benämns nu för tiden oftast som skalskydd och det bästa med ett skalskydd är att du kan ha det aktiverat när du är hemma. Du kan läsa mer om skalskydd på exempelvis verisure.se. Verisure erbjuder även digitala dörrlås och videodörrklockor som vi tidigare skrivit om i den här artikeln. 

Koppla upp till larmcentral

Om du följt våra fyra tips ovan har du nu skyddat din ytterdörr på ett mycket bra sätt. Just din dörr lär vara någonting som inbrottstjuven gärna undviker. Men glöm som sagt inte bort att se över altandörrarna med!

Det absolut bästa tipset vi kan ge för att skydda din ytterdörr är att skaffa ett hemlarm till din bostad. Oavsett om det är en villa eller lägenhet. Då kan du få dörrlarm, videodörrklocka, digitalt dörrlås och mycket mer uppkopplat till larmcentral. Larmcentralen hjälper dig vid en larmhändelse, exempelvis meddela polisen om ett inbrottsförsök på din ytterdörr.

Du kan läsa mer om att installera hemlarm i vår artikel INSTALLERA LARM – DEN KOMPLETTA GUIDEN.

Vilket larm passar dig? Gör testet nedan.