Då är det störst risk för inbrott

Då är det störst risk för inbrott
Inbrott och säkerhet

Över 20 000 inbrott anmäls varje år i Sverige. Störst risk att drabbas är dagtid och under högtider som jul, nyår och allhelgonahelgen. Så skyddar du dig mot tjuvarna.

Under de tio senaste åren har bostadsinbrotten i Sverige ökat med 52 procent. Totalt anmäldes 22 800 inbrott under 2015, vilket är en ökning med två procent jämfört med året innan. När det kommer till specifika villainbrott är utvecklingen liknande – nivån ligger nu 76 procent högre än för tio år sedan. Statistiken visar också att du bör vara extra vaksam under vissa specifika dagar. Risken att drabbas ökar nämligen under storhelgerna, visar statistik från Brottsförebyggande rådet (BRÅ).

Större risk under julen

Det är under allhelgonahelgen, jul och nyår som flest fall sker. Tjuvarna dyker också oftare upp på söndagar, fredagar och lördagar och under tider då du inte är hemma. Eftersom majoriteten av inbrotten sker mitt på dagen när du jobbar eller är bortrest är det extra viktigt att ha ett larm – både för att skydda sig men också för att skapa en trygghet för hela familjen. Verisure säljer Sveriges mest installerade hemlarm – som erbjuder en rad funktioner som gör det rejält mycket svårare för tjuven att lyckas. Här ingår bland annat kameradetektorer som kan bildverifiera brotten, samt ett inbrotts- och brandlarm som är sammankopplat med både Verisures larmcentral och din smartphone.

”Kan kommunicera med dig direkt”

Tjänsten röstenheten gör även att larmoperatören kan kommunicera direkt med de som befinner sig i bostaden, utan att de behöver svara i någon telefon. Det är en unik tjänst på marknaden som gör att larmoperatören snabbt kan sätta in rätt åtgärd vid larm., till exempel att berätta för obehöriga att polis är på väg eller tillkalla räddningstjänst om något hänt. Vill du veta vilket larm som passar för just din bostad? Klicka här för att läsa mer.

Då sker flest inbrott i villa och radhus:

Veckodagarna:
1. Söndag
2. Fredag
3. Lördag
4. Måndag
5. Torsdag
6. Onsdag
7. Tisdag


Specifika dagar och högtider:
1. Jul
2. Alla helgons dag
3. Nyår
4. Lucia
5. Midsommar
6. Påsk
7. Lönefredag
8. Lönelördag
9. Skärtorsdag
10. Valborg
11. Trettondagen
12. Kristi himmelsfärdsdagen
13. Nationaldagen

Källa: Brå