Släck mindre bränder på ett säkert sätt med en brandfilt

Släck mindre bränder på ett säkert sätt med en brandfilt
Brandlarm
Brandskydd

Använd en brandfilt för att snabbt släcka en brand på spisen eller i en persons kläder. Men gör rätt! I den här guiden lär du dig att hantera en brandfilt på ett säkert sätt.

Vad är en brandfilt?

En brandfilt är en filt som är särskilt framtagen för att du ska kunna kväva en mindre brand på ett säkert sätt. Brandfiltar består av olika lager glasfiberduk, samt ett tätskitslager. Lagren gör att filten släpper igenom minimalt med brännbara gaser som kan vara skadliga för dig som släcker och tål temperaturer på upp till 500 °C.

Förvaring och placering

Förvara alltid en brandfilt så att du enkelt kan komma åt den. Ha en brandfilt nära till hands i köket. Har din bostad flera våningsplan bör du ha en brandfilt per våning.

Storlek och märkning

En brandfilt ska vara 120x80cm för att kunna täcka det mesta av en fullvuxen människas kropp. Brandfilten ska även vara märkt med den europeiska standarden SS-EN 1869.

Hur används en brandfilt?

Genom att använda brandfilten på rätt sätt kan du snabbt kväva en mindre brand innan den blir för stor. Börja med att dra ut filten ur förpackningen genom att dra i stropparna enligt tillverkarens instruktioner. Du bör ha läst igenom instruktionerna när brandfilten köptes.

Släcka en mindre brand på spisen, i soffan eller liknande

Närma dig branden utan att sätta dig själv i fara. Lägg brandfilten över branden försiktigt, men bestämt. Tryck med båda händerna tills branden är kvävd. Kasta inte brandfilten mot branden då detta kan tillföra syre till branden så att den flammar upp och sprider sig.

Släcka en mindre brand i en persons kläder

Om det brinner i en persons kläder ska du försöka få personen att lägga sig ner på marken. Lägg brandfilten över personen. Försök stryka med händerna så att filten tätar runt kroppen och på så sätt kväver branden. Börja uppe vid huvudet och jobba dig ner mot fötterna.

När branden är släckt och filten ska tas av så gör du tvärtom och börjar nere vid fötterna. Detta för att undvika att branden flammar upp i personens ansikte ifall den inte är helt släckt.

Varför bör man investera i en brandfilt?

Det korta svaret är för att det är billigt. En brandfilt kostar inte mycket. I skrivande stund 2022 så kostar en brandfilt mellan 149-499kr. En brandfilt kan alltså visa sig vara en mycket billig livförsäkring om olyckan är framme.

Det långa svaret är för att brandfilten är ett mycket bra komplement till en brandsläckare, om branden är så pass liten att du hinner kväva den med filten. Brandfilten stökar inte ner efter sig på samma sätt som en brandsläckare. Men med det sagt ska du heller aldrig undvika att använda en brandsläckare. Det viktigaste är att branden släcks snabbt – oavsett släckningsmedel!

Brandfilt – bara en del av ditt brandskydd

Det är rekommenderat att alla privatpersoner ska ha en brandfilt, en brandsläckare och ett brandvarningssystem hemma. Vi rekommenderar att uppgradera brandvarningssystemet till ett uppkopplat brandlarm. För vem släcker eller ringer brandkåren om ingen är hemma när branden uppstår?

Du kan läsa mer om fördelarna med ett uppkopplat brandlarm i vår artikel SKYDDA DIG MOT BRAND I HEMMET. Eller gör vårt test nedan för att se vilket larm med uppkopplat brandlarm som passar dig.