Så skyddar du hem och bil mot inbrott

Så skyddar du hem och bil mot inbrott
Hemlarm
Inbrott
Inbrott och säkerhet

Vad innebär ett inbrott? Hur tänker en inbrottstjuv? Vad gör jag om jag blir drabbad? Lugn – vi guidar dig!

Att människor är rädda för att drabbas av inbrott är inte så konstigt. Det kan vara en fruktansvärd upplevelse. Till och med traumatiserande. Men lyckligtvis finns det mycket du kan göra själv för att motverka ett inbrott hemma hos dig.

Inbrottstjuvar har olika knep för att kolla om du är hemma eller inte. Lägga ut en sten på soptunnan eller en peng utanför dörren är två klassiker för att få reda på att ingen är hemma. Med det sagt så sker det fortfarande inbrott när någon i familjen är hemma. I den här guiden går vi igenom vad du kan göra för att öka ditt hems säkerhet, och vad du kan göra om du har drabbats av ett inbrott.

Inbrott när någon är hemma är vanligare än vad man tror

Antalet inbrott per år spelar inte så stor roll då de fortsatt sker utspritt både i villor och i lägenheter, dagtid som nattetid, i landets alla delar. Det som spelar roll är din trygghet. Men vi börjar med lite statistik:

  • Under 2021 anmäldes omkring 12 500 bostadsinbrott.*
  • I en rapport från 2015 noterades att minst en familjemedlem var hemma vid 1 av 4 inbrott.**
  • Under pandemin så rapporterade även försäkringsbolag som Folksam en markant ökning av inbrott när någon var hemma. Exempelvis så ökade inbrotten när någon var hemma i bostaden under sommarhalvåret med hela 50% mellan 2019 och 2020. En naturlig förklaring till detta är att det var många som började jobba hemifrån under den här perioden.***

Rädd för inbrott när du är hemma? Det här kan du göra!

Vi är många som tycker det är obehagligt att vara ensamma hemma. Särskilt när det är mörkt. Om du är rädd för att få inbrott när du är hemma är det en god idé att skaffa ett uppkopplat hemlarm för att känna dig tryggare. Framförallt bör du titta på ett larmsystem som erbjuder skalskydd och kontaktlarm.

Skalskydd kan vara aktiverat när du är hemma

Ett skalskydd kan effektivt motverka inbrott både när du är hemma eller iväg. Ett skalskydd består ofta av detektorer som sitter på hemmets alla fönster och dörrar. Om kontakten till detektorn bryts så går larmet och en larmsignal skickas till larmcentralen. Vilket gör att du kan gå omkring fritt i hemmet, samtidigt som skalskyddet skyddar ingångarna.

Kontaktlarm erbjuder en extra trygghet

Ett kontaktlarm är en tjänst som snabbt sätter dig i kontakt med larmoperatörerna på larmcentralen. Det kan vara en trådlös enhet som man bär med sig, en särskild knapp på en larmpanel eller en funktion i hemlarmets app. Oavsett så ger tjänsten en extra trygghet då du snabbt kan komma i kontakt med professionell personal om något skulle hända.

Om ett inbrott sker när du är hemma

Ring 112 och sätt dig i säkerhet! Inbrott är ett polisärende och ska därför hanteras som ett sådant. Ett hemlarm kan avskräcka och avbryta inbrott, men själva brottet är ett polisärende. Kommer du hem till ett pågående inbrott så gäller samma sak – ring 112!

Fler tips på hur du kan skydda dig mot inbrott

Förutom det mest effektiva skyddet mot inbrott (hemlarm) så listar vi här fler tips på vad du kan göra hemma för att minska risken att bli drabbad av inbrott:

  • Ha godkända lås på alla dörrar, fönster och övriga ingångar till hemmet. Ha även dessa låsta när du är hemma.
  • Skaffa bra utomhusbelysning med rörelsesensorer om du bor i hus.
  • Se till att inte ha insynsskyddade ingångar till hemmet, exempelvis stora buskar vid ett fönster som en inbrottstjuv kan gömma sig bakom och jobba ostört.
  • Starta grannsamverkan i bostadsområdet och sätt upp skyltar för detta.

Hur skyddar man sig mot inbrott i bilen?

Det är inte bara hemmet som är viktigt att skydda. Bilen är för många en kär och dyrbar ägodel och förtjänar därför att skyddas så bra som möjligt mot inbrott. Det här är såklart svårare då bilen allt som oftast rör på sig under dagarna och står parkerad på olika ställen.

Det bästa sättet att skydda din bil mot inbrott är att ha ett uppkopplat larm i garaget och parkera bilen där. Att sätta upp övervakningskameror i carporten är också ett effektivt sätt att motverka inbrott. Speciellt om kameran har en inbyggd spotlight med rörelsedetektering. Då lyser bilen upp mitt i natten om biltjuven kommer på besök.

Vad ska man göra om man drabbats av ett inbrott?

Om det värsta inträffar och du blir drabbad av ett inbrott i ditt hem eller i din bil ska du göra följande tre saker:

  • Kontakta polisen och upprätta en anmälan på telefonnummer 114 14
  • Kontakta ditt försäkringsbolag och anmäl inbrottet för att få ersättning för skador och stulna saker
  • Skaffa ett hemlarm så att risken minskas för att du ska drabbas igen

* Statistik från BRÅ
** Statistik från BRÅ som vid skrivande stund 2022 är borttagen, men som även rapporterades av Expressen 2016 
*** Rapport från Folksam