Larm till fritidshus – skydd mot inbrott, bränder & vattenläckor

Larm till fritidshus – skydd mot inbrott, bränder & vattenläckor
Brandlarm
Fritidshus
Hus
Inbrott

Har du ett hus på landet, en sommarstuga eller en fjällstuga som står obevakad stora delar av året? Då kan ett larm till fritidshuset vara en god idé.

I Sverige är det vanligt med ett hem iväg från hemmet. Landställe, sommarstuga eller fjällstuga – kalla det vad du vill! Men om du håller det kärt så förtjänar det ett larm.

Varför behövs larm i fritidshus?

Fritidshus är ofta ett hem iväg från den permanenta bostaden. Även fast man generellt inte förvarar lika stora värden här så kan tråkigheter hända. Faktum är att fritidshus inte alls är förskonade från exempelvis inbrott och bränder.

Statistik över inbrott och bränder i fritidshus

Enligt statistik från BRÅ (Brottsförebyggande rådet) så anmäldes 3 388 inbrott i fritidshus 2021. De absolut flesta inbrotten anmäldes under mars, april och omkringliggande månader. Det verkar som att tjuvarna är smarta och passar på innan de flesta åker ut för att öppna upp sina fritidshus på senvåren.

Vad gäller bränder så visar statistiken från MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) att räddningstjänsten gjorde insatser vid bränder i fritidshus 262 gånger 2021. Det är en liten ökning av snittet för de senaste 10 åren som ligger på 258 insatser per år. Antalet bränder kan kännas lågt, men kan ha förödande konsekvenser då fritidshus ofta ligger långt från närmsta brandstation.

Problemet – ett hus på landet

Ett stort problem med att skydda sitt fritidshus är att det ofta är ett hus på landet – långt ifrån grannar, polis- och brandstationer. Det här gör exempelvis att tjuven kan jobba ostört med sitt inbrott under längre tid, eller att branden kan få fäste och sprida sig rejält.

Oavsett om ditt fritidshus är en sommarstuga eller en fjällstuga så står det antagligen tomt och obevakat under stora delar av året. Mindre vattenläckage kan göra stora skador under lång tid. Och vad händer med huset om en glasruta går sönder under en storm så att stugan står ”öppen” under vinterhalvåret? 

Installera larm i fritidshus

Så vad kan man göra för att skydda sitt fritidshus mot inbrott, bränder och vattenskador? En mycket bra start är att installera ett uppkopplat larm. Den stora fördelen är att både du och larmcentralen får reda på vad som händer med huset mycket snabbare för att kunna åtgärda problemet. Speciellt om du bor långt bort.

Exempel:

  • En ruta går sönder antingen vid ett inbrott eller av en olyckshändelse. Skalskyddet triggas och larmcentralen kan skicka väktare med lokal närvaro. Väktaren kommer antagligen inte hinna få fast en inbrottstjuv, men kan säkerställa huset och sätta för den krossade rutan tills du har tid att åka dit och laga den.
  • Rökutveckling upptäcks av brandvarnare och larmcentralen kan bistå med att tillkalla räddningstjänsten för att snabbare komma på plats. Det här är en tjänst som kan rädda fritidshuset från att brinna ner till grunden.
  • Vattendetektorer kan upptäcka även mindre läckage så att du blir notifierad om problemet och hinner laga det innan kostsamma vatten- och fuktskador uppstår.
  • Vid ett strömavbrott blir du notifierad om detta så att du hinner åtgärda exempelvis uppvärmningen av huset för att förhindra frostskador.

Vill du läsa mer om hur det går till att installera ett larm så kan du läsa vår artikel INSTALLERA LARM – DEN KOMPLETTA GUIDEN.

Vad är ett fritidshuslarm?

Ett larm till fritidshus, eller fritidshuslarm, består ofta av ett hemlarm som är anpassat för just fritidshusets specifika behov. De flesta larmbolag erbjuder idag ett grundpaket med möjligheten att lägga till komponenter som passar just dina behov. Exempelvis vattendetektorer, övervakningskameror och digitala dörrlås.

Fördelar med att ha larm i fritidshuset:

  • Inbrottsskydd
  • Brandskydd
  • Vattenlarm
  • Läs av värme och luftfuktighet
  • Övervakningskameror för att titta till
  • Håll kolla på allt i appen


Vilket larm passar dig? Få offert på larm här nedan.