Gunnar: så skyddar jag mig mot tjuvar

Gunnar: så skyddar jag mig mot tjuvar
Hus och hem
Inbrott och säkerhet

Under bara någon månad drabbades tre grannar av inbrott. Då bestämde sig Gunnar för att skaffa ett skydd mot inbrottstjuvar. – Det kändes som en tidsfråga innan de skulle slå till hos mig, säger han.

Gunnar bor i ett idylliskt villaområde utanför Västerås tillsammans med sin dotter. Han trivs i bra i sitt hus och med grannarna på gatan. Men ett tag kände han sig otrygg i hemmet.

– På bara någon månad under 2013 hade tre grannar drabbats av inbrott. Tjuvarna hade slagit till på dagtid när ingen var hemma, säger han.

Det här stämmer väl överens med Brottsförebyggande rådets statistik. Den visar att 63 procent av inbrotten som inträffar i vardagen sker på dagtid när många är på jobbet.

Det letar tjuvarna efter

Tjuvarna letar efter kontanter och smycken, även dyr elektroniskt utrusning som telefoner och surfplattor har blivit eftertraktat stöldgods, precis som id-handlingar.

De otrevliga händelserna i grannskapet gjorde att Gunnar kände sig orolig för att vara borta.

– I Västerås verkar stöldligor operera stötvis, med att specialisera sig på ett område i taget. Och de har blivit allt fräckare och modigare. Det kändes inte särskilt kul. Speciellt inte i och med att min dotter går hem själv efter skolan. Jag ville inte att hon skulle mötas av ett inbrottsdrabbat hem. Eller ännu värre, att hon skulle komma hem när någon fortfarande befann sig i huset, säger Gunnar.

Han bestämde sig därför för att skaffa ett bra larm och valde ett från Verisure.

– Huset är runt 200 kvadrat stort, med stor tomt som har insynsskyddande häckar runtom. Därför köpte jag både nytt kodlås och tre kameror med rörelsesensorer, som jag fick installerade snabbt under sommaren 2013. Två kameror sitter på markplan och en i källaren, säger Gunnar.

Oväntad bonus

Han berättar att förutom tryggheten att tjuvar nu drar sig för att ta sig in i hans hus så kom en annan, mer oväntad bonus med Verisures larmtjänst.

– Eftersom jag reser mycket i jobbet och min dotter kommer hem själv efter skolan, så kan jag nu se henne kliva in genom dörren, trots att jag är 10 eller 40 mil hemifrån, säger Gunnar.

Han berättar att det kommer ett sms till hans telefon, som visar att dottern har knappat in dörrkoden och klivit innanför dörren.

– De första månaderna var det fascinerande, men nu är jag van vid det, även om jag fortfarande känner stor tillfredsställelse över den smarta tjänsten.

I dag skulle Gunnar aldrig kunna gå tillbaka till ett liv med traditionellt nyckellås eller utan övervakning. Jag förstår inte att jag väntade så länge på att skaffa det här.

Vad är det bästa med Verisures larmtjänst?
– Jag har inte haft något strul på två år, allt har runnit på. Det är nu en naturlig del av min vardag och det är otroligt skönt att kunna leva lite tryggare, säger Gunnar.

LISTA: Vanligt stöldgods – det här letar tjuvarna efter hos dig

  • Kontanter
  • Smycken
  • Dyr elektronisk utrusning, som datorer, surfplattor och smartphones
  • Pass och andra id-handlingar

Snabbfakta om inbrott

  • Bostadsinbrotten i Sverige ökar.
  • Enligt Brottsförebyggande rådet anmäldes år 2014 cirka 22 400 bostadsinbrott. Siffrorna motsvarar ett inbrott var 24:e minut.
  • Inbrott sker i regel när folk inte är hemma.
  • Under semestertider går inbrotten upp.
  • Flesta inbrotten sker dock i vardagen på dagtid då många är på jobbet. Då sker 63 procent av inbrotten jämfört med 37 procent nattetid.
  • Tjuvarnas tillvägagångssätt har till viss del förändrats. Det har blivit vanligare med organiserade ligor som planerat i vilka områden de ska slå till innan de drar vidare till nästa ort.