Vår bästa checklista inför din resa

Vår bästa checklista inför din resa
Hus och hem
Inbrott och säkerhet

Vi tog fram en checklista med 10 tips på hur du lämnar ett säkert hem när du är bortrest. Följ checklistan och njut av din resa till fullo. Bon voyage!

Packa allt du behöver

En självklarhet, vi vet, men man måste börja någonstans. Vårt tips här är att tänka över din packning i god tid så att du hinner med resten av checklistan inför resan. Pass, biljetter, visum och vanliga saker som betalkort, kläder och mobilladdare brukar vara standard.

Be grannen parkera sin bil på din plats

Motverka att en inbrottstjuv spanar på ditt hem som ett potentiellt mål. Be en granne parkera sin bil på din parkeringsplats, carport eller uppfart ibland. Kanske varannan dag? Det här kan vara särskilt bra om du är bortrest på vintern då både bilen och fötterna lämnar spår i snön. Då ser det ut som att någon är hemma.

Be någon att skotta snö

När vi ändå är inne på svensk vinter och snö kan du passa på att be grannen skotta lite snö framför ditt hus. Om du bor i ett hus alltså. Det här kan stärka bilden av att du inte är bortrest. Kom bara ihåg att betala tillbaka tjänsten när grannen ska ut och resa, och/eller starta grannsamverkan för ett tryggare bostadsområde.

Stäng av vatten och/eller kranar

Svensk vinter är även kall. Om du ska resa bort under vinterhalvåret så kan det vara en god idé att stänga av vattnet till vattenutkast. Detta för att inte riskera att rören fryser och spricker. 

Stäng även av vatten till diskmaskin och tvättmaskin inne i hemmet för att minimera risken för läckage när du är bortrest. Vill du vara riktigt säker skaffar du ett uppkopplat vattenlarm och placerar vattendetektorer vid riskområden, som i källaren och under hemelektronik som har vatten draget till sig.

Du kan läsa mer om vattenlarm i vår artikel Så skyddar du dig mot en vattenskada på bästa sätt.

Automatisk belysning

Det här är en riktig klassiker på checklistor inför resor. Men det är effektivt! Ställ in hemmets belysning med hjälp av timers eller smart plugs. Fördelen med att använda smart plugs är att du kan skapa oregelbundna flöden av belysningen för att ytterligare förstärka bilden av att någon är hemma.

Har du redan ett hemlarm föreslår vi att du kollar med din larmleverantör ifall de erbjuder smart plugs. Då har du allt samlat i en app på din mobil. Mycket smidigt!

Rörelsesensorer för utomhusbelysningen

Att skaffa rörelsesensorer till utomhusbelysningen kan fungera förvånansvärt avskräckande för att en inbrottstjuv skulle vilja titta in genom ditt fönster. Det är nog få tjuvar som vill bli väl upplysta på någon annans tomt!

För extra säkerhet kan du även sätta upp bevakningskameror med integrerad spotlight utomhus. Då får du samma effekt som utomhusbelysningen ovan, men med videoklipp på vad som händer på din tomt direkt i din mobil. Du kan läsa mer om Arlo bevakningskameror på verisure.se.

Ställ undan värdesaker

Att ställa undan värdesaker så att de inte syns från fönster är nog enkelt att glömma. Har du följt stegen i checklistan ovan så kanske du inte behöver oroa dig, men för säkerhets skull – ställ undan värdesakerna!

Dra ut antennkabeln och el som inte behövs

Återigen en klassiker. Kanske mest intressant för hem som fortfarande har ojordad el och en antenn på taket. Men det är en enkel åtgärd ifall blixten skulle slå ner just hos dig. Speciellt om du är bortrest under den svenska sommaren. Blixtnedslag kan nämligen starta bränder.

Glöm. Inte. Att. Låsa.

Givetvis är det här med på vår checklista. Glöm inte att stänga och låsa alla dörrar, fönster och portar innan du ger dig i väg. En sådan enkel sak att glömma som kan skapa så mycket oro.

Vårt tips här är att skaffa ett digitalt dörrlås om du inte redan har det. De flesta digitala dörrlåsen har funktionen automatisk låsning så att du aldrig behöver tänka på det här igen. Du kan läsa mer om digitala dörrlås i vår artikel Kodlås på både altandörr och ytterdörr – smidigt och säkert.

Larma på!

Och så var vi framme vid vårt absolut bästa tips inför din resa – skaffa ett uppkopplat hemlarm! Med ett uppkopplat hemlarm får du ett effektivt skydd mot inbrott, bränder och vattenskador. Det fina med att hemlarmet är kopplat till larmcentral är att de snabbt kan agera ifall något händer. Exempelvis när du ligger på stranden med mobilen kvar på hotellrummet – vilket du har förtjänat!

Hemlarm kopplat till larmcentral erbjuds för både hus och lägenheter. Om du är bortrest kan larmcentralen ringa brandkåren vid en brand eller polisen vid ett inbrottsförsök. Det här är en trygghet både för dig och dina grannar.