Så väljer du rätt övervakningskamera – guiden för företag

Så väljer du rätt övervakningskamera – guiden för företag
Företagslarm
Kamerabevakning

Med rätt övervakningskamera på företaget kan ni både motverka inbrott och skaffa bevismaterial till försäkringsärenden och åtal. Men vilken övervakningskamera ska man välja?

Hur många klipp från övervakningskameror har du inte sett där bildkvaliteten är så låg att det är näst intill omöjligt att se vad som händer på bilderna? Du kan undvika fallgropar i valet av övervakningskameror genom att välja de som passar bäst till just ditt företag. Här guidar vi dig genom det du behöver tänka på inför valet av rätt övervakningskamera.

Välj övervakningskamera med omsorg

Sedan den nya kameraövervakningslagen trädde i kraft 2013 har allt fler företag intresserat sig för fördelarna med övervakningskameror som skydd mot inbrott. Men sanningen är att kvaliteten idag varierar stort mellan olika leverantörer, vilket gör det lätt att man i slutändan väljer ett dåligt alternativ som inte ger förväntat resultat.

Genom att ställa dig följande frågor är det lättare att välja rätt övervakningskamera till ditt företag:

Hur påverkas övervakningskameran av ljus- och mörkerförändringar?

Eftersom sannolikheten är stor att ett eventuellt inbrott sker i dunkelt sken bör företagets övervakningskameror kunna leverera kvalitativa bilder oavsett vilken tid det är på dygnet. Det kanske låter som en självklarhet, men sanningen är att alla kameror reagerar olika beroende på ljusinsläpp och ofta är det färgspektret som försvinner först. 

Teknologiska innovationer som Lightfinder från Axis är framtagna för att leverera bilder i färg med kvalitet i världsklass, även vid väldigt låg belysning. Smart! 

Vilka krav bör jag ställa på övervakningskamerans upplösning?

Upplösningen är A och O i valet av övervakningskamera. Ställ höga krav på att kamerans förmåga levererar detaljrika bilder och utgå därför från alternativ som har MINST en upplösning på 720p. Nu för tiden (2021) kan du förmodligen ställa krav på 2k upplösning eller högre. 

Återigen vill vi tipsa om att Axis har utvecklat en teknik som kallas Forensic Capture. Med hjälp av avancerade algoritmer reduceras bruset samtidigt som tekniken stärker bildsignalen. Det här kombinerat med en hög upplösning ger ett knivskarpt slutresultat av bildmaterialet.

Kameraövervakning kombinerat med säkerhetstjänster

”En effektiv metod i rätt miljö”. Slutsatsen dras i en rapport från BRÅ (Brottsförebyggande rådet) som visar att kameraövervakning är ett särskilt effektivt skydd mot egendomsbrott. Framför allt i kombination med andra säkerhetsåtgärder.

Olika företag har olika behov

Eftersom alla företag har unika behov kan det därför vara värt att överväga om inte ett skräddarsytt säkerhetssystem kan vara det bästa alternativet. Då kombineras övervakningskamerorna med andra komponenter i systemet för att få ett mycket bättre skydd mot exempelvis inbrott. För det finns faktiskt utvecklade säkerhetssystem idag som kan reagera redan innan ett brott begås.

Uppkopplade övervakningskameror med liveövervakning

Med smarta system som Observer Direct från Securitas Direct får du ett effektiv skydd utan att du eller ditt företag behöver ta ansvar för säkerheten. Genom liveövervakning bevakas händelser och indicier i realtid av specialutbildade operatörer, vilket underlättar för polis och väktare att snabbt agera.

Alla övervakningskameror filmar i HD vilket ger operatören en detaljerad bild av vad som sker. Då konceptet är anpassat för företagsmarknaden är det lätt att skräddarsy en unik lösning som är anpassat efter ditt företags behov.

Integrerad modern kamerateknik

Eftersom Securitas Direct erbjuder lösningar med kameror från Axis (som vi nämnt ovan) är det också fullt möjligt att integrera både Lightfinder och Forensic Capture direkt i systemet. Du kan läsa mer om kameraövervakning och beställa offert från Securitas Direct här.

Kom igång med företages kameraövervakning

  • Börja med att kartlägga vilket behov av säkerhetssystem ditt företag har. En förutsättning för att få bedriva kameraövervakning är att det sker av rätt anledning, d.v.s. att förebygga, avslöja eller utreda brott.
  • Överväg vilka möjligheter det finns att kombinera flera metoder eller system.
  • Välj system utifrån tipsen ovan (tänk på utrustningens kvalitet, helhetslösningar etc).
  • Besök Integritetsskyddsmyndighetens webbplats för att ta reda på vilka regler som gäller och om du behöver ansöka om tillstånd. Här hittar du kamerabevakningslagen.
  • Beställ offert för en helhetslösning.