Här är bästa tipsen för att lura tjuvarna

Här är bästa tipsen för att lura tjuvarna

Varje vecka drabbas 148 lägenheter av inbrott– ändå är det få som vet hur man gör för att skydda sig. Här är expertens tips på hur du lurar tjuvarna.
– Var uppmärksam på okända personer i trapphuset, säger Fredrik Ringborg, ansvarig för lägenheter på Verisure.

Är du en av dem som ibland lämnar nyckeln under dörrmattan eller dörren öppen? Då är du inte ensam. Många svenska lägenhetsinnehavare gör ingenting för att undvika inbrott – trots att inbrotten ökat med 20 procent de senaste tio åren.

– Varje vecka drabbas i genomsnitt 148 familjer boende i lägenhet. Att inbrott endast sker hos villaägare är en vanlig missuppfattning. Medan villaägare i många år vidtagit åtgärder för att säkra sitt hem, tror många lägenhetsinnehavare helt enkelt inte att ett inbrott kan drabba dem. De tänker därför inte på att säkra sin bostad mot inbrott. Vår erfarenhet är att många reagerar först när de själva, eller någon närstående, drabbas, säger Fredrik Ringborg.

”Kan finnas nycklar du inte känner till”

Han menar att det är enklare än man tror att skydda sig mot tjuvarna. Det viktigaste är att ha ett bra lås och att säkerställa att du vet vem som har nycklarna till ditt hem.

– Har låset suttit i många år eller om det har funnits många ägare till lägenheten – byt lås. Det kan finnas extra nycklar som du inte känner till. Se även till att det ser ut som att någon är hemma, även när du är bortrest. Använd timer för att simulera att lampor tänds och släcks vid olika tider, och be någon ta hand om din post. Det är dessutom viktigt att vara uppmärksam på okända personer i trapphuset. Vi vet att uppmärksamma grannar skrämmer bort tjuvar.

”Handlar om proffesionella ligor”

Den i särklass bästa metoden för att lura bort tjuvarna är dock ett larm. Entréporten fungerar nämligen inte speciellt bra som skydd. En studie* från Polismyndigheten i Stockholms län visar hur inbrotten går till:

  • 30% bryter upp porten.
  • 30% använder kod.
  • 20% går innan när någon annan går ut.
  • 20% manipulerar låset.

Enligt Fredrik Ringborg handlar majoriteten av fallen om professionella ligor.

– Tjuvarna agerar som låssmeder och använder låsslungor för att ta sig in. Ligorna är uppbyggda som företag och utför rena beställningsjobb och de är svåra att komma åt, säger han.

”Det avskräcker rejält”

Ett larmsystem från Verisure gör att du alltid får reda på om någon obehörig går in i din lägenhet. Som kund hos Verisure är ditt larm kopplat till larmcentralen som kan skicka väktare och polis. Via kamerasensorer fångas även tjuvarna på bild om de mot förmodan skulle våga sig in.

– Larmdekalen på lägenhetsdörren som visar att du har ett larm avskräcker rejält. Tjuvarna vill inte riskera att åka fast och undviker därför lägenheter med larm, de kommer vända redan vid dörren. Ett larm är en bra investering för att minska risken att utsättas för inbrott, säger Ringborg.

Vill du veta vilket larm som passar för just din bostad? Klicka här för att läsa mer!

*Källa: ”Vad vet vi om bostadsinbrott”. Författare Kent Pira, Polismyndigheten i Stockholms län.

Testa vilket larm som passar dig nedan!