Din guide till gsm-larm

Din guide till gsm-larm
Hemlarm

Med ett pålitligt hemlarm kan du resa bort med vetskapen om att någon ser efter ditt hus när du själv inte har möjlighet att göra det. Men vilket larm passar just dig och dina behov? Det finns en uppsjö av olika larm att välja mellan. Här är en guide som hjälper dig att navigera i larmdjungeln.

Det finns en rad olika inbrottslarm på den svenska marknaden. Från enkla larm som bara ger ifrån sig en larmsignal, via dem som meddelar dig via SMS, till avancerade och moderna larmsystem som kommunicerar direkt med en bemannad larmcentral. Man måste alltså skilja på enkla larm som går att köpa i butik och de uppkopplade helhetslösningar, exempelvis från Verisure, som installeras av en utbildad tekniker, Den sista kategorin är naturligtvis den säkraste, då de har störst avskräckande effekt och dessutom leder till en utryckning om någon försöker bryta sig in i ditt hem.

Dessa uppkopplade larmsystem kommunicerar på olika sätt. Ett sätt är via GSM-nätet, som står för Globalt System för Mobil kommunikation. Detta kallas även 2G. GSM-nätet är det vanligaste systemet i Sverige och Europa. I dag kompletteras larm via GSM-nätet även med bredbandsuppkoppling, Men en tillförlitlig bredbandsuppkoppling finns inte i alla delar av Sverige, därför är GSM fortfarande en vanlig överföringsmetod bland Sveriges larmföretag. Ett larmsystem från Verisure har dubbel överföring – både via bredband och GSM-nät, direkt till larmcentralen – för bästa säkerhet.

Hur fungerar ett enkelt GSM-larm?

Enkla GSM-larm har en sändare som innehåller ett SIM-kort, precis som i en mobiltelefon. Vid ett inbrottsförsök kan larmet ringa upp dig och varna, ofta såväl via SMS som via ett telefonsamtal. Det kort som används måste till 100 procent ha bra mobiltäckning med den valda mobiloperatören. Vissa mobiloperatörer fungerar bättre än andra på exempelvis landsbygden, där mobiltäckningen ibland kan vara svajig. Var du bor och vilken operatör som fungerar bäst vet du säkert redan. Ett sätt att testa är att placera ett SIM-kort från vald operatör i en vanlig mobiltelefon för att se om mobiltäckningen fungerar stabilt. Om du är i behov av att öka signalstyrkan kan du behöva skaffa en GSM-förstärkare.

Om SIM-kortet är ett kontantkort behöver du alltid se till att det finns pengar på kortet – det är annars lätt att glömma. Blir kortet tomt kan det nämligen inte ringa upp dig automatiskt. Kortet får inte heller ha en pinkod aktiverad.

Med ett komplett hemlarm slipper du oroa dig

Köper du ett komplett hemlarm från ett larmföretag behöver du däremot inte oroa dig över SIM-kort eller allt runt omkring. En professionell tekniker installerar ditt larm och kopplar upp det mot en bemannad larmcentral – svårare än så är det inte.

När är det bäst att använda larm med GSM?

GSM-uppkoppling är ett bra alternativ på ställen där internetuppkoppling inte fungerar till 100 procent. Kanske i sommarstugan, garaget, bilen, jaktkojan eller husvagnen. GSM-larm går självklart också att använda i din bostad – oavsett om du bor i villa eller lägenhet.

Vem får information om larmet går?

Även här måste man skilja på enklare och mer moderna larmsystem. Om du har ett enkelt GSM-larm kan du koppla larmsignalen till din egen mobiltelefon – eller till grannar, vänner och släktingar som snabbt har möjlighet att finnas på plats om du själv skulle vara bortrest. Köper du ett modernt hemlarm av ett större larmföretag är det oftast kopplat direkt till en larmcentral för största möjliga säkerhet. Skulle larmet gå kan larmcentralen verifiera larmorsaken och exempelvis skicka en väktare till din bostad samtidigt som du själv och valda kontaktpersoner blir informerade om vad som hänt.

GSM-larm med kamera, vad är det?

I de flesta moderna larmsystem ingår också kameradetektorer direkt uppkopplade mot larmcentralen. Dessa larmsystem gör det också möjligt för operatörerna på larmcentralen att lyssna och prata direkt med inbrottstjuven. Till många enklare GSM-larm kan du också komplettera med kameraövervakning. Men i dessa fall är det du som får bilderna skickade till din mobiltelefon. Denna lösning kallas GSM-kameror och ibland även MMS-kameror. Många modeller har även inbyggd mikrofon så att du kan ringa upp din kamera och avlyssna området.

Var ska jag placera larmet?

Enkla larm, som du själv köper i butik, måste du installera själv. Larmet ska monteras där det är svåråtkomligt för tjuven. På sätt går det att vinna så mycket tid som möjligt, så att förövaren inte snabbt hinner leta upp enheten och sabotera den. Väljer du ett hemlarm från Verisure görs en säkerhetsgenomgång av ditt hem för att se var säkerhetsriskerna finns. Därefter utförs installationen av en av våra tekniker.

Vilket larm passar mig bäst?

Vilket larm just du behöver beror bland annat på dina behov och storleken och planlösningen i din bostad.

Vilket larm passar dig? Få offert på larm här nedan.